Élelmiszeripari felületfertőtlenítés

Felületfertőtlenítés élelmiszer- és takarmánygyártásban

Food Industry Disinfection icy (34)

Felületfertőtlenítés és penészvédelem az élelmiszeriparban

Az élelmiszeriparban elengedhetetlen a gépek, tárolók és munkafelületek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése, valamint a penész elleni védekezés a tárolókban és szellőztető rendszerekben. A Sanosil fertőtlenítői hatékonyak a kórokozók ellen, biztonságosan alkalmazhatók és maradványmentesen öblíthetők. Emellett a tartályok CIP tisztítása és a csomagolóanyagok speciális fertőtlenítése biztosítja a magas higiéniai szintet.

Felületfertőtlenítés az élelmiszeriparban

A gépek, tárolók, csővezetékek és munkafelületek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése az élelmiszer- és italiparban minden higiéniai koncepció elengedhetetlen része. Emellett a penész elleni védekezés a hűtő- és tárolóhelyiségekben, valamint a szellőztető rendszerekben is kulcsfontosságú. A humidorok párásítóinak rendszeres kezelése gyakran elmarad, pedig a szennyezett párásító és szellőztető rendszerek komoly veszélyt jelentenek az élelmiszerbiztonságra és a munkavállalók egészségére.

A Sanosil felerősített hidrogén-peroxidot tartalmazó fertőtlenítői rendkívül sokoldalúak az élelmiszeriparban (felületfertőtlenítés, vízfertőtlenítés, teljes térfertőtlenítés aeroszolos vagy hidegködös eljárással). Megbízhatóan hatnak olyan kórokozók ellen, mint a Salmonella, Campylobacter, Pseudomonas vagy Listeria. Továbbá a Sanosil S-line fertőtlenítői biztonságosan és maradványmentesen öblíthetők vagy fogyasztóvízzel követhetők, ahol ez jogilag előírt. Ez jelentősen kisebb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent a hagyományos versenytárs termékekhez képest, például a kvaterner ammónium vegyületeket tartalmazókhoz viszonyítva.

 

Sanosil fertőtlenítők az élelmiszer- és italipar számára

  • Prémium minőségű termékek felerősített hidrogén-peroxiddal
  • A hidrogén-peroxid vízzé és oxigénné bomlik le
  • Rugalmas alkalmazás – alkalmas víz, felületek és levegő (teljes térfertőtlenítés) fertőtlenítésére
  • Jó anyagkompatibilitás az élelmiszer- és italiparban gyakran használt anyagokkal
  • Kiemelkedően hatékony – szigorú EU szabványok szerint tanúsított

 

Alkalmas Sanosil termékek az élelmiszeripar számára

Sanosil S003

Készre kevert fertőtlenítőszer depot hatással felületekhez

  • Hatékony baktériumok, burkos vírusok, élesztők és gombák ellen
  • Hosszan tartó depot hatás (germnövekedés gátlása)
  • Nem hagy ragadós felületet és nem okoz kellemetlen szagokat
  • Katalitikusan felerősített hidrogén-peroxiddal (H2O2 vízzé és oxigénné bomlik)

Sanosil S010

Kész használatra készült speciális fertőtlenítőszer depot hatással, erősen szennyezett és szerves anyagokkal terhelt felületekhez

  • Extra erős hatás baktériumok, vírusok, élesztők, gombák és spórák ellen
  • Hosszan tartó depot hatás (gombanövekedés gátlása)
  • Nem hagy ragadós felületet és nem okoz kellemetlen szagokat
  • Katalitikusan felerősített hidrogén-peroxiddal (a H2O2 vízzé és oxigénné bomlik)

Sanosil Super 25

Nagyon koncentrált fertőtlenítőszer víz- és vízrendszerekhez

  • Kiemelkedően hatékony, hosszú távú hatással a Legionella, biofilmek és életképes, de tenyészthető (VBNC) baktériumok ellen
  • Nagyon hatékony – már 0,01 ml/l koncentrációtól eredményes
  • Katalitikusan aktivált hidrogén-peroxiddal dúsított (nem veszélyes anyag)
  • A hidrogén-peroxid 100%-ban vízzé és oxigénné bomlik
Foam Clean E EN

Felema Foam Clean E

Enzimes hatóanyagú habzó tisztítószer

  • Magas hatékonyságú enzimekkel és tisztító összetevőkkel – oldja és hatékonyan feloldja az ételmaradékokat
  • Aktív habzó hatásával csökkenti a tisztítási erőfeszítést
  • Könnyű és biztonságos használat (pH-semleges, anyag- és környezetkímélő)
  • Megakadályozza a mineralizációt és a vízkőlerakódást

Dokumentumok és médiatartalmak

Katalog-Lebensmittelindustrie-EN
Download
Broschüre-CIP-Reinigung-EN
Download

Sanosil fertőtlenítők – alkalmazások az élelmiszer- és italiparban

Általános felületfertőtlenítés élelmiszeripari létesítményekben

Az „Általános felületfertőtlenítés” elsősorban a fertőtlenítő oldatok előtisztított felületekre, géprészekre, munkafelületekre és élelmiszerrel közvetlen érintkezésben lévő szállítószalagokra történő felvitelét jelenti. A fertőtlenítő termékek leghatékonyabb használata érdekében a kezelt felületeket előzetesen alaposan meg kell tisztítani. Az enzimatikus hatóanyagú habtisztítók, mint például a Sanosil FoamClean E, ideális feltételeket teremtenek ehhez, mivel mélyen eltávolítják a zsír-, fehérje- vagy keményítékmaradványokat.

A fertőtlenítés ezután permetezéssel és/vagy törléssel történik. A Sanosil fertőtlenítők ideálisak erre a célra, mivel megbízhatóan és hatékonyan veszik fel a harcot olyan kórokozókkal, mint a Listeria, Salmonella, Shigella vagy Campylobacter. Ezek a kórokozók súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, különösen, ha az élelmiszerfogyasztók által elfogyasztott élelmiszerekben jelen vannak. Emellett a Sanosil fertőtlenítők kiválóan öblíthetők, és nem hagynak problémás maradványokat. Ahol jogilag engedélyezett, az öblítés el is hagyható. A Sanosil S003 volt az egyik első fertőtlenítő Európában, amely a hatóságok által megfelelő tanúsítást kapott.
 

Csomagolóanyagok fertőtlenítése

A Sanosil fertőtlenítőket sikeresen alkalmazzák csomagolóanyagok, például joghurtos poharak, Tetra Pak kartonok, készételek műanyag buborékcsomagolásainak fertőtlenítésére. Az alkalmazási területtől függően a fertőtlenítőt először felmelegítik, majd forrón permetezik az élelmiszercsomagolásra, ahol gyorsan száradó filmréteget képez. A magas hőmérséklet felgyorsítja a hatékonyságot. A hidrogén-peroxid nagyon gyorsan vízzé és oxigénné bomlik le. Ez a VHP (gőzölt hidrogén-peroxid) eljárás egyik változata, amelyben jelentősen alacsonyabb hidrogén-peroxid koncentrációt használnak (<8% a 35% helyett). Alternatív megoldásként a megfelelő Sanosil fertőtlenítőket ultrahang segítségével permetezik, és így viszik fel a csomagolóanyagokra. Az adott ország előírásait az alkalmazás során be kell tartani.

Tartályok és csövek fertőtlenítése, CIP

A tartályok és csővezetékek tisztítása és fertőtlenítése általában a CIP (Cleaning-In-Place) eljárással történik. Ebben a módszerben a tisztítandó rendszereket vízzel, tisztítószerekkel és fertőtlenítő szerekkel átöblítik. A lúgos oldatok oldják a zsírokat, fehérjéket és keményítőmaradványokat, míg a savak az ásványi lerakódásokat távolítják el. A fertőtlenítőszerek ezután eltávolítják a kórokozókat, és tartósítószerként szolgálnak a CIP csővezetékekben az újbóli szennyeződés megelőzésére.

A nagyobb tartályokat üres állapotban is fertőtleníthetjük, ha belső felületeiket Sanosil fertőtlenítő oldatokkal permetezzük. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a rendszer fertőtlenítőszeres feltöltése nem praktikus vagy gazdaságos, például víz- vagy folyékony élelmiszer-tartályok esetén, amelyek üresek és tisztítottak.

Mivel a Sanosil fertőtlenítők kiváló fertőtlenítő és tartósító tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint könnyen leöblíthetők, tökéletesek mindkét célra.
 

 

Penész elleni védekezés tárolókban és hűtőhelyiségekben

A penész kialakulása jelentős és visszatérő probléma a legtöbb élelmiszer-előállító vagy feldolgozó létesítményben. Különösen igaz ez a mosogatókban/mosóhelyiségekben, légkondicionált sajt párásítókban, zöldség- és gyümölcstárolókban, húsérlelő helyiségekben vagy borospincékben, ahol a páratartalom ideális a penész növekedéséhez. A penészspórák nemcsak a dolgozók egészségét veszélyeztetik, hanem a tárolt csomagolóanyagokat is szennyezhetik, illetve megromlaszthatják a félkész vagy kész termékeket.

A Sanosil S010 évtizedek óta hatékonyan védi ezeket a területeket, felületeket és szellőztető rendszereket a penész növekedése ellen. Az általa tartalmazott hidrogén-peroxid nemcsak a penészt és spóráit pusztítja el, hanem oxidációval csökkenti a penész toxinokat és az allergiát okozó penészfehérjéket is.