Élelmiszeripari felületfertőtlenítés
Felületfertőtlenítés élelmiszer- és takarmánygyártásban
Felületfertőtlenítés élelmiszer- és takarmánygyártásban
A gépek, tárolók, csővezetékek és munkafelületek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése az élelmiszer- és italiparban minden higiéniai koncepció elengedhetetlen része. Emellett a penész elleni védekezés a hűtő- és tárolóhelyiségekben, valamint a szellőztető rendszerekben is kulcsfontosságú. A humidorok párásítóinak rendszeres kezelése gyakran elmarad, pedig a szennyezett párásító és szellőztető rendszerek komoly veszélyt jelentenek az élelmiszerbiztonságra és a munkavállalók egészségére.
A Sanosil felerősített hidrogén-peroxidot tartalmazó fertőtlenítői rendkívül sokoldalúak az élelmiszeriparban (felületfertőtlenítés, vízfertőtlenítés, teljes térfertőtlenítés aeroszolos vagy hidegködös eljárással). Megbízhatóan hatnak olyan kórokozók ellen, mint a Salmonella, Campylobacter, Pseudomonas vagy Listeria. Továbbá a Sanosil S-line fertőtlenítői biztonságosan és maradványmentesen öblíthetők vagy fogyasztóvízzel követhetők, ahol ez jogilag előírt. Ez jelentősen kisebb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent a hagyományos versenytárs termékekhez képest, például a kvaterner ammónium vegyületeket tartalmazókhoz viszonyítva.
Készre kevert fertőtlenítőszer depot hatással felületekhez
Kész használatra készült speciális fertőtlenítőszer depot hatással, erősen szennyezett és szerves anyagokkal terhelt felületekhez
Nagyon koncentrált fertőtlenítőszer víz- és vízrendszerekhez
Enzimes hatóanyagú habzó tisztítószer
Az „Általános felületfertőtlenítés” elsősorban a fertőtlenítő oldatok előtisztított felületekre, géprészekre, munkafelületekre és élelmiszerrel közvetlen érintkezésben lévő szállítószalagokra történő felvitelét jelenti. A fertőtlenítő termékek leghatékonyabb használata érdekében a kezelt felületeket előzetesen alaposan meg kell tisztítani. Az enzimatikus hatóanyagú habtisztítók, mint például a Sanosil FoamClean E, ideális feltételeket teremtenek ehhez, mivel mélyen eltávolítják a zsír-, fehérje- vagy keményítékmaradványokat.
A fertőtlenítés ezután permetezéssel és/vagy törléssel történik. A Sanosil fertőtlenítők ideálisak erre a célra, mivel megbízhatóan és hatékonyan veszik fel a harcot olyan kórokozókkal, mint a Listeria, Salmonella, Shigella vagy Campylobacter. Ezek a kórokozók súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, különösen, ha az élelmiszerfogyasztók által elfogyasztott élelmiszerekben jelen vannak. Emellett a Sanosil fertőtlenítők kiválóan öblíthetők, és nem hagynak problémás maradványokat. Ahol jogilag engedélyezett, az öblítés el is hagyható. A Sanosil S003 volt az egyik első fertőtlenítő Európában, amely a hatóságok által megfelelő tanúsítást kapott.
A Sanosil fertőtlenítőket sikeresen alkalmazzák csomagolóanyagok, például joghurtos poharak, Tetra Pak kartonok, készételek műanyag buborékcsomagolásainak fertőtlenítésére. Az alkalmazási területtől függően a fertőtlenítőt először felmelegítik, majd forrón permetezik az élelmiszercsomagolásra, ahol gyorsan száradó filmréteget képez. A magas hőmérséklet felgyorsítja a hatékonyságot. A hidrogén-peroxid nagyon gyorsan vízzé és oxigénné bomlik le. Ez a VHP (gőzölt hidrogén-peroxid) eljárás egyik változata, amelyben jelentősen alacsonyabb hidrogén-peroxid koncentrációt használnak (<8% a 35% helyett). Alternatív megoldásként a megfelelő Sanosil fertőtlenítőket ultrahang segítségével permetezik, és így viszik fel a csomagolóanyagokra. Az adott ország előírásait az alkalmazás során be kell tartani.
A tartályok és csővezetékek tisztítása és fertőtlenítése általában a CIP (Cleaning-In-Place) eljárással történik. Ebben a módszerben a tisztítandó rendszereket vízzel, tisztítószerekkel és fertőtlenítő szerekkel átöblítik. A lúgos oldatok oldják a zsírokat, fehérjéket és keményítőmaradványokat, míg a savak az ásványi lerakódásokat távolítják el. A fertőtlenítőszerek ezután eltávolítják a kórokozókat, és tartósítószerként szolgálnak a CIP csővezetékekben az újbóli szennyeződés megelőzésére.
A nagyobb tartályokat üres állapotban is fertőtleníthetjük, ha belső felületeiket Sanosil fertőtlenítő oldatokkal permetezzük. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a rendszer fertőtlenítőszeres feltöltése nem praktikus vagy gazdaságos, például víz- vagy folyékony élelmiszer-tartályok esetén, amelyek üresek és tisztítottak.
Mivel a Sanosil fertőtlenítők kiváló fertőtlenítő és tartósító tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint könnyen leöblíthetők, tökéletesek mindkét célra.
A penész kialakulása jelentős és visszatérő probléma a legtöbb élelmiszer-előállító vagy feldolgozó létesítményben. Különösen igaz ez a mosogatókban/mosóhelyiségekben, légkondicionált sajt párásítókban, zöldség- és gyümölcstárolókban, húsérlelő helyiségekben vagy borospincékben, ahol a páratartalom ideális a penész növekedéséhez. A penészspórák nemcsak a dolgozók egészségét veszélyeztetik, hanem a tárolt csomagolóanyagokat is szennyezhetik, illetve megromlaszthatják a félkész vagy kész termékeket.
A Sanosil S010 évtizedek óta hatékonyan védi ezeket a területeket, felületeket és szellőztető rendszereket a penész növekedése ellen. Az általa tartalmazott hidrogén-peroxid nemcsak a penészt és spóráit pusztítja el, hanem oxidációval csökkenti a penész toxinokat és az allergiát okozó penészfehérjéket is.